I går var det internationella aidsdagen. En dag som var extra spännande i år eftersom det just i år är 30 år sedan den första personen insjuknade i aids i Sverige.
Och det har hänt mycket under de 30 åren. Kombinationsbehandlingar och bromsmediciner har gjort att fler överlever – men trots större kunskap om HIV-viruset och sjukdomen aids råder fortfarande stor stigmatisering.
Men det var värre förr. Helt klart. Det blir tydligt när man läser igenom vad som har skrivits om aids och hiv i svenska tidningar från år 1982 och framåt.
I början av 80-talet kallas sjukdomen för ”bögpest” och år 1986 är drygt tio miljoner drabbade världen över.
”Smittan sprider sig med i stort sett oförminskad hastighet, det vill säga en fördubbling av antalet smittade ungefär var elfte månad”, skriver nyhetsbyrån TT (1986).
En av de mer intressanta notiserna berättar om en hiv-smittad i Hudiksvall som på uppdrag av socialarbetare måste lista alla sina sexuella partners. Men sedan försvinner listan spårlöst … Vad som hände med listan? Det får vi aldrig veta.
– Kommentarer i detta fall gynnar inte smittbekämpningen, säger socialarbetaren och aidsbekämparen Finn Stenvall till Arbetarbladet i Gävle (TT 1987).
Intressant är det också att läsa om hur människor tror att man kan bli smittad av hiv. För att råda bot på frågetecknen tillfrågar nyhetsbyrån TT en expert från Statens bakteriologiska laboratorium.
– Inte heller smittas man av aids i en bastu, förutsatt att bastun, liksom bassängen, används till vad den är avsedd för, nämligen bad och ingenting annat, säger Yvonne Andersson till nyhetsbyrån TT (1986).
I slutet av 90-talet har hiv-smittan blivit ett verkligt problem världen över. Hiv beskrivs som värre än digerdöden.
– Hiv är förmodligen den största medicinska katastrofen någonsin. Den är långt värre än digerdöden och den är ännu bara i sin inledningsfas, säger immunologen Sören Andersson till Nerikes Allehanda (1999).
Sjukdomen som tidigare benämndes ”Bögpesten” är således värre än den stora pesten på medeltiden. En åsikt som förmodligen delas vitt och brett, eftersom det exempelvis dröjer ända till år 2010 innan utländska hiv-smittade släpps in i frihetens land, USA.
Läs mer i artikelserien 30 år med hiv i Sverige som jag skrev när jag jobbade på Nerikes Allehanda.
Nathalie C. Andersson