Medan andra är på semester har jag fördjupat mig i radiojournalistik. Lite grann, i alla fall. Förra veckan släpptes mitt första avsnitt av Accentpodden.

Det är kul att arbeta med flera journalistiska former. Jag tycker de kompletterar varandra. Foto är bäst på att visa en del av verkligheten, text på att förmedla något annat. I mitt jobb på Accent skriver och fotar jag mycket, jag har även gjort en del video, men jag har hittills inte jobbat särskilt mycket med renodlade radioreportage. (Även om jag så klart arbetat med radio när jag studerade på Södertörns högskola, samt under den poddradiokurs jag läste på Poppius journalistskola.)

Jag gillar närheten med radio. Hur människors röster och sätt att prata gör att man känner av dem bättre än man kan göra i skrift. Det blir verkligen intimt på något vis. Dessutom älskar jag att höra alla olika dialekter som människor har, de kommer ju sällan med i skriftlig form.

Förra veckan arbetade jag alltså med mitt första avsnitt av Accentpodden – avsnitt nummer 15 om Expedition 50. (Jag har ju varit tjänstledig för att studera musik ett år och under tiden har min vikarie Jens Wingren gjort de andra avsnitten).

Avsnittet handlar om Expedition 50, det förslag till organisationsförändring som IOGT-NTO:s förbundsstyrelse lade fram till kongressen i juni. Under själva kongressen pratade jag med massor med olika människor om engagemang, vad man borde göra (eller inte göra) för att förändra saker och hur processen kring förslaget gått till. Det var väldigt spännande att få höra allas syn på saken. Framför allt att höra hur själva diskussionerna fått människor att ändra åsikter. Det visar ändå det fina med demokrati, att man kan dela olika ståndpunkter och lära av varandra.

När man har mycket material är det alltid en utmaning att få ihop allting till en helhet. I det här fallet hade jag pratat med sex olika personer. (För övrigt tre män och tre kvinnor från olika delar av landet, representation är sjukt viktigt!) De flesta andra avsnitt av Accentpodden har haft med två eller max tre personer, och det blir lite svårare när det är fler röster. Hur förklarar man vilka de är, hur klipper man ner allt de sagt så bara själva essensen är kvar? Det är ju svårare med ljud än i skrift, för det hörs så tydligt om man klipper mitt i en mening eller så.

Omslagsbilden till avsnitt nummer 15 av Accentpodden. Foto: Nathalie C. Andersson

Men efter att ha klippt, klippt och klippt så fick jag till slut till ett avsnitt. Det jobbigaste var när jag i princip var klar, och programmet Audition av någon anledning ställde om alla mina manuellt inställda nivåer …(Teknik, alltså. Alltid ska den krångla.) Jag svor och höll på att bli galen. Men lyckades få allt klart ändå till slut. 

Och nu har jag alltså gjort min poddpremiär och mitt första avsnitt finns ute i etern. Och på nätet. Eller hur man nu säger nu för tiden …

Lyssna på det via Accents hemsida eller via iTunes. Om du vill, alltså.