Från Jämtland till Halmstad till Island. De senaste veckorna har jobbet tagit mig till många fantastiska platser.

Just nu arbetar jag (vid sidan av mina andra arbetsuppgifter) med två större reportage – ett längre personporträtt och ett reportage där jag fotograferat och gjort videointervjuer. Båda kommer publiceras innan sommaren.

Det är kul att få fördjupa sig i något, komma närmare. När jag får tid att göra något på djupet känns det som att jag gör det som journalistik egentligen handlar om – att hitta kärnan. För det är ju först när vi hittar kärnan, och verkligen förstår något, som vi kan berätta om det på riktigt.

De här reportagen har den senaste månaden tagit mig på resor till Östersund, Halmstad, Vingåker och Island. Och det är verkligen en ynnest.

Foto: Nathalie C. Andersson
Vy från Geysirområdet på nordöstra Island. Foto: Nathalie C. Andersson

Förutom alla fantastiska möten jag fått vara med om så har jag också fått köra snöskoter i fjällen, badat i en varm källa och sett en aktiv gejser. Men mest har jag fascinerats av hur otroligt vacker världen är. (Jag vet att jag skriver det ofta, men det är för att det är SANT. Världen är fylld av så många detaljer, det går liksom inte att ta in på en gång. Det är därför man måste göra det om och om igen. Den gången man slutar hänföras … då finns det anledning att fundera på om man börjat ta tillvaron för given.)

Fjällen i Storlien. Vy från åkande Snöskoter. Foto: Nathalie C. Andersson
Fjällen i Storlien, fotat från snöskotern. Foto: Nathalie C. Andersson
Nathalie C. Andersson på Snöskoter. Foto: JM
Nathalie C. Andersson på snöskotern. Foto: JM

Jag har också hunnit med att spela in och redigera Accents första virala video. Det handlar inte om några miljoner visningar, men väl närmare 2 300 visningar (om man lägger ihop Facebook och Youtube). I all sin enkelhet är det en instruktion kring hur man gör rörelserna till Droger gör dig passiv. Finns även en videointervju om hur sången kom till (men den är väl inte lika viralvänlig till sin karaktär).


Accent nr_3_2016
Nu i veckan kom också Accent nr 3/2016 hem i brevlådan. I den har jag gjort ett reportage om musikens roll inom IOGT-NTO-rörelsen, också det ett spännande ämne och många fina möten. Extra kul är att fotona blev så bra att de till och med knep en hedersplats på omslaget. Älskar omslagsbilden, som är på Straight edge-gitarristen Daniel Pilsäter. Jag är givetvis partisk, men jag tycker verkligen att fotot fångar glädjen i stunden. Det är något med hans blick som gör att man som åskådare fångas, dras in.

Nåja. Det var lite av allt det som hänt på jobbet de senaste veckorna. Nu ska jag ta det lite lugnare ett tag. Sedan är det väl snart dags för lite nya projekt …