I går fick jag ett Facebook-meddelande från en person som helt oväntat berömde min C-uppsats i journalistik, skriven förra året. Tydligen används den som exempeluppsats i Journalistik C på Södertörns högskola. Det är kul, jag hade nästan glömt bort uppsatsskrivarångesten och allt som hör därtill.
Det är också intressant att det är fler som vill göra kvantitativa studier av bilder i ungdomstidningar. Det är ju ett relativt outforskat journalistikområde. I min undersökning tittade jag på 1 245 bilder i tjejtidningen Julia och tog reda på vad de föreställde utifrån olika parametrar, och vad det förmedlade till målgruppen.
Det blev hundratusentals celler i Excel om jag minns rätt. Ett enormt källmaterial att analysera och hämta samband ifrån. Det var ett enormt slitjobb – men rätt roligt också.
Jag kom fram till att idealbilden på bilderna i Julia består av en ung tjej som ler och tittar in i kameran. Hon är icke-blond, har europeiskt utseende och är medveten om fotograferingen. Hon poserar. Hon är en tjej som genom att läsa Julia kan förbättra sin stil, hänga med i modet och därmed utveckla sig själv. Blir bättre, mer rätt, mer enligt normen, mer lik kändisarna.
Det känns kanske rätt självklart, men det har inte gjorts någon liknande studie inom journalistiken förut. Vad jag hittat i alla fall. Och det är stor skillnad på lösa antaganden och konstateranden man kan göra efter empiriska studier.
Det kanske blir en masteruppsats i ämnet så småningom. Jag skall fundera på det …
Till dess går det att spana in kandidatuppsatsen jag skrev. Den är klart läsvärt, tycker jag själv i alla fall.